Dny evropského dědictví na Grabštejně: Beseda s Filipem Langerem

Jak lépe oslavit Dny evropského dědictví, než besedou s někým, kdo má památky v malíčku? 

 

Jako doprovodný program k výstavě Severočeské památky na starých pohlednicích jsme pro vás připravili besedu s Filipem Langerem, jejím autorem. 

 

7. září 2024 od 18:30

 

Filip Langer pochází ze vsi Černovír u Ústí nad Orlicí. Jeho zájem o památky a historii se projevuje už od dětství; v roce 2022 se stal průvodcem na státním hradě Litice. Práce na hradě ho dále motivovala v dalším vzdělávání a v letošním roce úspěšně dokončil rekvalifikační památkový kurz. Jeho cílem je se v této oblasti i nadále  vzdělávat a stát se stálým zaměstnancem některé z našich památek.

Filipova rozsáhlá sbírka čítá na 1 tisíc historických pohlednic, kolem 150 historických knih a přibližně 300 grafických listů našich památek. Letošním nejcennějším přírůstkem je kniha s vedutami hradů, která byla součástí knihovny K.H. Franka.

Sbírka se začala rodit v roce 2020 a již byla prezentována na několika výstavách. V roce 2022 na zámku v Rokytnici v Orlických horách, v roce 2023 na hradě Svojanově. Filip Langer svou sbírku zpřístupňuje majitelům daných památek a plánuje vytvořit katalog toho nejzajímavějšího. Jeho snem je vytvořit samostatné muzeum zaměřené na historickou ikonografii památek a její autory. 

SRAZ K PŘED HRADNÍ BRÁNOU

Upozornění:

Na akci může být pro účely propagace SH Grabštejn pořizován audiovizuální záznam. Fotografie, případně videa budou použita na webu a sociálních sítích hradu. 

 

Občerstvení není zajištěno. 

 

Související akce

Severočeské památky na starých vyobrazeních

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Výstava

Grabštejn

1. 9. 2024 – 30. 9. 2024

10.00 – 16.00